Sorularınız & Cevaplarımız

Bloke Çek Nedir?

Bloke çek, daha çok konut satışlarında kullanılan, keşideci tarafından anlaşmazlığın (konut satışlarında satışın tamamlanması) çözümüne kadar ödemenin durdurulduğu çek türüdür.

İpotek Belgesi Üzerinde Neden FBK Yazar?

İpotek alacaklısı talebinde ipoteğin bedelini, faizini ve süresini belirtmek zorundadır. Bankalarca talep edilen ve tesis olunan ipoteklerin belirli bir süresi olmayıp bankaca fekki talep edilene kadar ipotek fek edilmez. Bu sebeple ipotek belgesinde süre kısmına F.B.K. (Fekki Bildirilene Kadar) ibaresi yazılır.

Serbest Dereceden istifade hakkı nedir?

Serbest dereceden yararlanma hakkı, ipotek derecesinin bir üst sıranın boşalması halinde, boşalan sıraya yükselmesini sağlayan haktır. Bu hakkın ipotek resmi senedinde verilmiş olması gerekir. Aksi takdirde, bir üst sıranın boşalması halinde, ipotek dereceniz otomatik olarak bir üst sıraya yükselmez.

İpotek bedel Artırımı Nedir? Hangi zamanlarda bedel artırımına ihtiyaç duyulur?

Taşınmaz bir veya birden fazla gayrimenkul üzerinde evvelce tesis edilmiş ipoteğin miktarının arttırılmasına ipotek artırımı denir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat Mülkiyeti, inşası tamamlanan bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde kurulan arsa payına bağlı bir mülkiyet hakkıdır.

Kat İrtifakı Nedir?

Yapılmakta yahut yapılacak olan bu yapının bağımsız bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa paylarına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına Kat İrtifakı denir.

Gayrimenkulün kayıtlı olmadığı tapularda işlemler nasıl yapılır?

Gayrimenkul'ün kayıtlı bulunduğu tapudan farklı bir tapuda işlemlerinizin yapılabilmesi ve Tapu müdürlüğü tarafından kabul edilen başvurunun karşılanabilmesi için TAKBİS üzerinden taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki talebi işlemi başlatılır. Taşınmaza ait bilgiler, başvuru sahiplerinin TC kimlik numaraları girilerek, ilgili belgeler, talebe dair resmî yazı elektronik ortamda taranarak gönderilir. Yetki talep edilen müdürlük, Doküman Yönetim Sistemi'ne kaydedilen bilgi ve belgeler ile taşınmaza ait kütükteki bilgiler ve kendi arşivinde yer alan hak sahibinin tespitine esas bilgi ve belgeleri karşılaştırarak yetki talebini onaylar. Başvuru yapılan müdürlük ekrandan talebin onaylanıp onaylanmadığını anlık olarak takip edebilir. Onaydan itibaren başvuru yapılan müdürlükte yetki verilen işlem başlatılır. Başvuru yapılan yerde herhangi bir kısıt ile karşılaşılmazsa düzenlenen satış/ipotek Resmi Senedi veya İntikal Tescil İstem Belgesi, taraflar ve tapu müdürlüğünce imzalanıp işlem tamamlanır.

Tapu Müdürlüklerine başvuru ne zaman yapılabilir?

Uygulamada başvuruların sabah 08.30 – 12.00* (Kış saati uygulaması) saatleri arasında, sabah 09.00 – 12.30 *(Yaz saati uygulaması) saatleri arasında yapılması gerekmektedir.

*Coğrafi bölgelere göre tapu müdürlüklerinde uygulama saatleri konusunda değişiklikler olabilir.

İpotek tesis işlemlerinde Tapu Müdürlüklerine başvuruyu kim yapar? Başvuru için gerekli bilgi ve belgeler nelerdir?

Taşınmazın sahibinin (İpotek verenin) nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi Taşınmazı sahibinin son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet renkli vesikalık fotoğraf Taşınmazın sahibi vekâletname kullanıyor ise vekilin; düzenleme şeklindeki vekaletnamesi aslı, nüfus cüzdanı aslı, son altı ay içerisinde çekilmiş 1 (bir) adet renkli vesikalık fotoğraf Taşınmaz kat mülkiyeti veya kat irtifakına konuysa deprem sigorta poliçesi (DASK) Banka şubesinden alınacak ipotek evrakları (2 nüsha resmi senet, 1 nüsha kloz, 1 nüsha ıslak imzalı talepname, banka ve UZ yetki belgesi fotokopisi, banka ve UZ vekaletname fotokopisi, avukatın nüfus cüzdanı fotokopisi)

Bankaya ipotek borcumu ödedim. Taşınmazımın üzerindeki ipoteği terkin ettirmem için ne yapmam gerekiyor?

Tapu Sicili Tüzüğünün 88. maddesi gereğince ipotek terkin evrakları elden ibraz edilemeyeceğinden, ipotek terkinine ilişkin harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilmesi halinde ipotek terkini işlemi gerçekleştirilecektir. Ayrıca Ziraat Bankası ile yapılan Protokol kapsamında ipotek terkinleri elektronik ortamda yapılabilmektedir.